Timpul schimbarii – cand e timpul sa schimbi locul de munca?

Imi amintesc ca pe vremea cand eram eu copil, parintii nostrii nu aveau o astfel de preocupare a schimbarii locului de munca. Se trezeau in fiecare dimineata si mergeau voiosi sau nu (nu am nici cea mai mica idee pentru ca nimeni nu vorbea despre satisfactia la locul de munca sau despre faptul ca ar trebui sa caute un nou loc de munca) la acelasi serviciu pentru un timp foarte indelungat, ajungand ca pana la pensie sa fii lucrat in maxim 2 – 3 locuri de munca.

In anii 90 s-au observat cateva schimbari de situatie, aparute mai degraba de somajul ridicat din cauza inchiderii unor fabrici/inteprinderi de stat si nu de faptul ca oamenii isi doreau neaparat o schimbare. Astfel,  practic oamenii au fost nevoiti sa accepte ca trebuie sa schimbe locul de munca, ca trebuie sa se reorienteze si au inceput incet incet sa inteleaga mai de nevoie decat de voie ca timpul schimbarii. Si asa unii au inceput sa devina antreprenori, primii din societatea romaneasca.



Cand am terminat eu studiile la inceptul anilor 2000 ne bucuram ca gaseam ceva de munca (inca gasirea unui loc de munca era destul de anevoioasa, desi piata se mai deschisese un pic, chiar daca la vremea respective locuiam intr-un oras mai mare) si stiam ca de oriunde incepeam, ala era doar inceputul si ca schimbarea locului de munca este iminienta. Totusi, eram constienti ca si aceasta schimbare trebuie sa fie facuta la un anumit interval de timp astfel incat sa nu pari o persoana prea “neserioasa” sau mai putin “loiala” pentru cititorul CV-ului sau personae din HR (multe firme nici nu aveau personae in HR decat o persoana care tinea pontajul si facea calculul salariilor)

Astazi tinerii parca nici nu se mai gandesc sa accepte orice loc de munca sau sa schimbe cu usurinta u loc de munca, chiar daca acest lucru se intampla si de o data sau de doua ori pe an.
E clar, ca extremele nu au cum sa ajute si ca in orice domeniu din viata noastra, echilibru este cheia reusitei.

Dar totusi, cand e timpul sa schimbam locul de munca? Ei bine, in primul rand cand ajungem in campul muncii primul lucru pe care ar trebui sa ni-l setam ar fi directia sau planul professional pe care dorim sa mergem pe termen lung, mediu si scurt. Pentru cei care isi traseaza acest plan momentul schimbarii este unul destul de clar nefiind pusi in situatia de a se gandi prea mult atunci cand job-ul ales nu mai corespunde cu planurile lor pentru viitor.
Pentru toti ceilalti principale intrebari pe care trebuie sa ni le adresam despre un loc de munca si care ar reprezenta un punct de plecare in aceasta analiza ar fi urmatoarele:

-        Sunt in mod continuu stresat de locul de munca?
-        Simt ca nu ma potrivesc la locul de munca /in organizatie?
-        Sunt abuzat/a verbal de catre sef/colegii?

Daca raspunsul este da la aceste intrebari sau doar la unele dintre ele, ei bine, atunci cred ca e timpul schimbarii. Mai mult, expertii in domeniu considera ca sunt 14 semne care ne arata ca e timpul sa facem o schimbare a locului de munca.

In articolul urmator vom vorbi despre cele 14 semne considerate de expertii in resurse umane ca fiind punctul de plecare in luarea unei decizii de schimbare a locului de munca. 

Momentul schimbarii locului de munca poate fi foarte clar pentru unii dintre noi, iar pentru altii poate sa nu fie chiar atat de evident. Cei care stiu care e momentul schimbarii sunt cei care in principiu inteleg ca actual loc de munca nu mai se alinieaza planurilor de cariera facute si atunci cand observa ca acerst lucru se intampla, iau masurile corespunzatoare.

Pentru altii acest moment poate fi depistat prin faptul ca la un moment dat realizeaza ca sunt prea nefericiti la locul de munca si ca isi petrec timpul atat cel de la locul de munca, cat si in afara acestuia, ca fiind nefericiti. Uneori,  pot aparea insomnii datorita nelinistilor cu privire la locul de munca. Si atunci poate incep sa discute cu prietenii, cu familia in cautarea unei confirmari a ceea ce simt cu privire la locul de munca.

Asa cum spunea si in prima parte a articolului expertii in HR au depistat ca exista 14 semne care ne-ar arata timpul schimbarii, pe care le vom detalia mai jos:

-        Lispa pasiunii pentru ceea ce faci sau scaderea interesului in a presta munca de calitate
-        Lispa dorintei/entuziasmului de a trezi dimineata sa mergi la locul de munca
-        Compania este pe cale de a fi falimentara, se inchide sau a inceput sa aiba probleme serioase.
-        Nu iti plac deloc colegii de munca si/sau seful pe care il ai
-        Esti in permanent stresat la locul de munca sau nefericit
-        Stresul datorat locului de munca iti afecteaza starea de sanatate
-        Simti ca cultura organizatie nu ti se mai potriveste sau nu te mai identifici cu ea
-        Performanta ta la locul de munca este afectata
-        Timpul tau liber este invadat sau este afectat de problemele de la locul de munca
-        Contributia ta la locul de munca nu este suficient de apreciata
-        Responsabilitatile tale au crescut la locul de munca, dar salariul nu
-        Ideile tale nu sunt luate in considerare
-        Simti ca esti abuzat verbal de colegii sau de catre sef  

O data ce ai identificat ca sunt suficiente motive sa parasesti un loc de munca, ei bine pentru a nu sari din lac in put, conform zicalei, cel mai bine ar fi sa te asezi in fata unei foi de hartie sau a calculatorului si sa incerci sa setezi ce anume cauti la un nou loc de munca. Si aici ar fi indicat sa iei in considerare inainte de ati scrie demisia care sunt criteriile care te intereseaza, nu doar salariu, ci si mediul din care vrei sa faci parte, domeniul in care ai vrea sa activezi (acelasi sau iti doresti un alt domeniu de activitate), responsabilitatile pe care ai vrea sa le ai, etc

Si chiar daca simti ca nu mai poti de nerabdare sa iti schimbi locul de munca, incearca sa faci acesta  schimbare cumpatat, iar scrierea demisiei ar trebui sa fie dupa gasirea unui alt loc de munca, astfel incat sa nu te simti stresat de un timp stat acasa in vederea gasirii unui nou loc de munca.
Mai mult, avand in vedere ca in ziua de astazi angajatorii si angajati sunt conectati si discuta, oricat de nefericit si neapreciat te simti la locul actual de munca, fa ca la plecarea ta sa lasi mereu loc de un nou buna ziua.

Mult succes!

autor : Adela Polverea