5 lucruri pe care nu trebuie sa le spui la un interviu

Tot se vorbeste in ultima perioada despre ce anume trebuie sa spunem la interviu, cum sa ne pregatim sau cum sa ne imbracam, dar discutam mai putin despre ce nu trebuie sa spunem. Si, aici avem cateva reguli pe care sa le luam in considerare. Mai ales, ca daca in ceea ce trebuie sa facem sunt prea multe reguli e posibil sa ne pierdem in ele uneori chiar din cauza emotiilor (ei bine, orice interviu cred ca are si o parte cu putine emotii, nu ?J) si atunci cel mai simplu ar fi sa  avem in vedere cateva aspecte care ne-ar situa intr-o zona nefavorobabila.


Dar hai sa vedem mai concret ce trebuie sa evitam in mod exceptional la o astfel de intrevedere care uneori ne poate schimba radical viata. Pentru ca ceea ce trebuie sa evitam este la fel de important ca ceea ce trebuie sa spunem.

1.      “Nu sunt familiar cu compania dvs, cu ce va ocupati de fapt?”

Chiar daca nu am reusit sa ne punem la punct cu ceea ce se ocupa compania (recomandabil este ne facem temele inainte de un interviu) aceasta intrebare nu e recomandabil sa o lansam niciodata. Daca nu am reusit sa ne prindem in cadrul discutiei despre ce e vorba, mai bine plecam si ramanem in ceata J urmand poate candva sa ne lamurim noi.

2.      Ceva negativ despre fosta companie sau fostul sef

Intotdeauna cand dorim sa plecam de la un loc de munca, este evident ca pe langa dorinta de a castiga mai bine sau de a avansa profesional, pot si fi motive de nemultumire la adresa organizatiei sau a oamenilor cu care am lucrat. Nu e nevoie sa lasam aceasta impresie in mod explicit posibilului angajator, ci pastreaza cateva cuvinte frumoase despre ceea ce in curand poate fi un trecut. Fiecare experienta are rolul ei in viata si oricum cel mai sanatos este sa incerci sa gasesti partea pozitiva in fiecare intamplare. In plus, e posibil, ca cel din fata ta sa nu fie nici el perfect si sa simta ca anumite critici aduse fata de locul actual sau fata de un sef sa nu fie considerate chiar potrivite.

3.      Este in CV-ul meu.

Chiar daca de multe ori se intampla ca intrebarile adresate de interviator sa aiba legatura cu anumite aspecte care se regasesc in CV-ul nostru, nu este nevoie sa evidentiam in mod explicit acest lucru. Daca chiar vrem sa subliniem ca este trecut in CV, putem formula ceva de genul “asa cum este mentionat si in CV , in perioada X am facut Y lucru sau am fost implicat intru-un proiect, etc”. Daca intervievatul pune aceasta intrebare e posibil sa vrea mai multe informatii si atunci ar fi bine sa vii cu detalii suplimentare. In plus, exemplificare orala poate avea un impact mai pozitiv.

4.      Singura mea slabiciune este ca imi pasa prea mult


Evident ca fiecare dintre noi avem si slabiciuni, iar aceasta intrebare este lansata in general pentru a evidenta cat de constienti suntem de abilitatile noastre, fie ele slabiciuni sau calitati. 

autor : Adela Polverea